Kirjan kansi

Kirjan kansi on ainoa osa kirjasta, jonka asiakas näkee ennen kirjan ostamista, ja siihen kiinnitetään ensimmäisenä huomio. Kansi on kirjan myyntipakkaus. Kanteen siis kannattaa panostaa.

”Kirjan kansi” voi tarkoittaa kuitenkin useampaa eri asiaa. Yleensä sillä tarkoitetaan kirjan etukantta puuttumatta siihen, miten kirja on sidottu ja mitkä ovat kannen materiaalit. Kirjan etukansi onkin merkittävin koko suunnitteluprosessissa, sen huomioarvio on suurin.

 

Kirjan kannen suunnittelu

Suunnittelu käsittää yleensä kuitenkin kansikokonaisuuden eli siihen sisältyvät myös kirjan selkä sekä takakansi. Jos kirjassa on suojapäällys, mukana on vielä päällyksen liepeet.
Ennen kannen suunnittelua on tiedettävä kirjan koko, muoto ja se, millainen sidosasu halutaan. Usein ennen suunnittelua mietitään jo kannen materiaaleja.
Kannen lopullinen tarkka muoto mittoineen selviää vasta, kun kirjan sisus on taitettu valmiiksi ja sivumäärä sekä sisuksen paperilaatu ovat selvillä.

 

Kirjan kannen kuva

Usein kirjan kirjoittajalla on visio kannen kuvasta. Kuva voidaan toteuttaa ja muokata kirjoittajan omasta kuvamateriaalista, mieleinen kuva voidaan ostaa kuvapankista tai voidaan käyttää piirrosta.

Kannen kuva voi oikeastaan olla mitä vain, se voi olla esittävä tai täysin abstrakti. Kuvaa ei ole aina välttämättä lainkaan eli kansi on toteutettu pelkästään tekstinä typografian keinoin. Typografia onkin tärkeä osa kantta, oli siinä kuva tai ei.

Etukannessa ja kirjan selässä ovat kirjan ja kirjailijan sekä mahdollisen kustantajan nimi.
Kirjan takakannessa ovat myös yleensä isbn-numero ja kirjastoluokituksen numero.

Graafikko tekee luonnoksen kansi-ideasta kirjoittajalle, mieleinen kansi toteutetaan. Kirjapainosta lähetetään vielä vedos tarkistettavaksi ennen kirjan painatusta.

E-kirjan taiton ja kansikuvan voi myös tilata taittajalta tai graafikolta.

Kansikuvan käytöstä voi lukea täältä lisää: https://kuvittajat.fi/uutiset/kansikuvaohjeistus